sunnuntai 28. elokuuta 2011

Kaalipiirakkaa

Venäläinen kaalipiirakka, löydetty täältä

Aineet:

2 munaa
3 dl maitoa
100 g voita
20 g hiivaa
1 tl suolaa
n. 700 g jauhoja   

Täyte:
keskikokoinen kaali, voita, siirappia, valkopippuria, suolaa, meiramia

1. Vatkaa munat rikki.
2. Lisää haalea maito ja murennettu hiiva, sulatettu voi ja suola.
3. Alusta joukkoon niin paljon jauhoja, että taikina irtoaa kädestä.
4. Kohota taikina.
5. Silppua kaali ja hauduta se pienessä määrässä voita pehmeäksi.
6. Lorauta joukkoon n. rkl siirappia ja mausta kaali.
7. Anna täytteen jäähtyä.
8. Kauli taikina kahdeksi uunipannun kokoiseksi levyksi.
9. Nosta toinen leivinpaperilla päällystetylle uuninpannulle.
10. Levitä sille täyte ja nosta päälle toinen levy.
11. Painele reunat kiinni ja voitele piirakka munalla.
12. Paista 35-40 minuuttia 200 asteessa ja tarjoa kuumana.

Gruusialaista kaalipiirakkaa

Virolaista kapsapirukasta

fanniilon suomalainen kaalipiirakka - kokeile myös perunavoitaikinaa :-)


Herkkusuun lautaselta löytyy voitaikinasta ja ylijääneestä kaalilaatikosta taiteiltu kaalipiirakka... Nam!

Tehillan kaalipiirakka

Isoäidin resepteillä tulee kahtakin kaalipiirakkaa, vaikka se toinen tuntuu olevan aviomiehen isoäidin reseptillä tehty :-D

Puolalaiset kaalipiirakat
syödään vähän kuin ravioli

taikina:
350 g jauhoja
1 muna
1dl+ vettä

Sekoita sileäksi taikinaksi. Lisää vettä tarvittaessa rkl kerrallaan, että saat notkean, kaulittavan taikinan. Anna taikinan levätä jääkaapissa.

täyte:
800 g kaalia
200 g kuivattuja, keitettyjä sieniä
1 pieni sipuli tai puolet isommasta
suolaa
pippuria
öljyä


pinnalle
sipulia
kielbasa-makkaraa, jotain muuta mausteista makkaraa, pekonia tms.

Keitä kaali, ruskista sipuli, sekoita kaali, sipuli ja sienet. Mausta suolalla ja pippurilla. Täytteen tulee maistua paljon, koska taikina miedontaa makua. Anna jäähtyä.

Kauli taikina levyksi ja leikkaa lasilla pyöryläitä. Laita pyörylöille n. rkl täytettä, kastele pyörylän reuna ja paina yhteen puolikuuksi.
Keitä piirakat suolavedessä, valuta ja sitten paista voissa niin että piirakat saa vähän väriä.
Tarjoile paistetun sipulin ja pieneksi hakatun mausteisen makkaran (kielbasa) tai pekonin kera.

Mummikselta löytyy ihanat kaalipiirakat "iltateelle", vähän kuin lihikset. (Voit kokeilla tätä Terhin ohjetta taikinaksi.)

Wehmaan kartanon pienet kaalipiirakat

Voitaikina:

runsas 6 dl vehnäjauhoja
2 dl vettä
300 g voita

Täyte:

0,5 kg kaalia
0,5 kg jauhelihaa
lihalientä

On tärkeää, että kaikki voitaikinan ainekset ovat kylmiä, jopa jauhot.

Sekoita 1/4 voista jauhoihin.
Lisää vesi ja vaivaa seos taikinaksi.
Kaaviloi taikina vajaan sentin paksuiseksi neliöksi ja viipaloi loput voista levyn päälle.
Taita taikinan neljä kulmaa voin päälle niin, että voi peittyy.
Käännä ylösalaisin ja kaaviloi kevyesti, mutta varo, ettei voi pursu ulos.
Taita taikina kolmin kerroin ensin toiseen suuntaan ja sitten toiseen suuntaan.
Laita kylmään noin kymmeneksi minuutiksi.
Toista kaavilointi ja taittelu vielä pari kertaa.
Paina ohueksi kaaviloidusta taikinasta muotilla pyörylöitä.
Lusikoi keskelle täytettä ja paina reunat kiinni haarukalla. Voitele piirakat munalla ja paista kullanruskeiksi 225-asteisessa uunissa.
Tarjoa pikkusyötävänä kirkkaan lihaliemen kanssa.

Piirakat voi täyttää myös jauheliha-sipuli-riisiseoksella (riisi keitetään lihaliemessä) tai erilaisilla kalatäytteillä, esim. lohi-tilli-riisillä (riisi keitetään kalaliemessä).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti